Kasvun Taian blogi

Aiheita

10.10.2014
Jaa kavereille:

Unikouluohjaukset

Vauvoilla ja pienillä lapsilla saattaa olla monenlaisia unipulmia. Lapsella voi olla vaikeuksia nukahtaa, yövalvomista, jatkuvaa yöheräilyä. Unipulmat ovat rankkoja vanhemmille. Lapsen unen määrä on yhteydessä vanhempien jaksamiseen. Väsymys on ikävää, suorastaan kiduttavaa. Kun yöt täyttyvät lapsen itkusta ja nukkuminen on taistelua, monilta vanhemmilta loppuvat keinot kesken.

Pienen lapsen uneen pystyy vaikuttamaan, monesti aika pienillä ja yksinkertaisilla keinoilla. Teen yritykseni kautta unikouluohjauksia, joissa kerron lapsen unirytmin kehittymisestä, uneen vaikuttavista asioista ja annan vinkkejä, miten kunkin perheen kohdalla lapsen uneen voisi vaikuttaa. Unikouluohjauksen aikana käydään läpi lapsen päivärytmi, iltarutiinit ja yön kulku. Teemme unisuunnitelman, joka räätälöidään kunkin perheen tarpeita ja ajatuksia vastaavaksi. Vanhemmat toteuttavat unikoulun ohjeiden mukaan ja minä toimin tsempparina prosessin ajan. Varsinaisen unikoulun voi pitää yli puolivuotiaalle lapselle, mutta univinkeistä on hyötyä jo ennen kuin vauva täyttää puoli vuotta. Uniongelmia voi myös ennaltaehkäistä.

Minulle on itselläni laaja kokemus unikouluohjauksista. Minulla on ollut kaksi tiheästi heräilevää lasta, ja molemmille heistä on pidetty lempeä unikoulu. Työssäni neuvolan perhetyöntekijänä kohtasin satoja perheitä uniasioiden tiimoilta ja suurimmalla osalla uniasiat ratkesivat 1‒2 kotikäynnin jälkeen. Käymieni koulutusten myötä olen oppinut paljon uniasioista ja osaan kertoa myös siitä, miten uniongelma voidaan ennaltaehkäistä. Unikouluja on olemassa monenlaisia tassuttelusta pistäytymiseen ja Pantleyn pehmeästä matkasta höyhensaarille Gordonin lempeään unikouluun perhepedissä. Takuulla jokaisen perheen ajatuksiin löytyy jokin sopiva malli — silloin kun perhe on itse valmis siihen.

Unikoulupakettiin kuuluu kotikäynti, kaksi seurantapuhelua ja sähköpostituki unikouluprosessin ajan. Tarvittaessa voidaan sopia lisäkotikäyntejä.

Unikouluohjauksen aikana tehdään unisuunnitelma ja perheet saavat sähköpostitse kirjalliset ohjeet unikoulun toteuttamiseen.

Avainsanat: unikoulu, perhepeti, pistäytymisunikoulu, tassuttelu, unikouluohjaus, uniongelmat, unipulmat, väsymys